R.P. (Rudolf) Tutein Nolthenius

Aanstelling in het ASz: 1999

Biografie
Na zijn opleiding tot algemeen chirurg in de regio Rotterdam heeft drs. Tutein Nolthenius aansluitend gedurende twee jaar de specialisatie tot vaatchirurg gevolgd in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Daar heeft hij zich bekwaamd in alle aspecten van de vaatchirurgie inclusief de endovasculaire behandelingen zoals EVAR (behandeling van het buikaneurysma met behulp van een stent) en dotter behandelingen (PTA). Deze opleiding heeft hij in 1998 afgerond met het Europese UEMS vaatexamen.

Na zijn komst naar het ASz in 1999 heeft hij een aantal van die technieken in Dordrecht geïntroduceerd. Ook de carotis chirurgie (operaties aan de halsslagader ter voorkoming van beroertes) is kort daarna in het ASZ gestart.

Drs. Tutein Nolthenius: “Hoewel vaatziekte altijd een ernstige aandoening is en we geen oplossing voor de ziekte zelf hebben is het gelukkig toch vaak mogelijk om iets voor patiënten met deze ziekte te betekenen. Naast leefstijladviezen en reduceren van risicofactoren, kunnen we vaak ook heel goed symptomen behandelen. Vroeger meestal met zeer uitgebreide operaties, maar tegenwoordig heel vaak met dotterbehandelingen die veel minder ingrijpend zijn. Soms is een combinatie van deze technieken nodig (hybride procedures). Naast vaatchirurgie houdt ik me ook graag bezig met liesbreukchirurgie. Het is een uitdaging te blijven zoeken naar technieken die minder pijnklachten geven dan de standaard gebruikte technieken zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Sinds 2005 zijn we dan ook begonnen om naast de standaard Lichtenstein techniek ook de TREPP techniek te gebruiken waarbij de mat achter de spieren wordt geplaatst. Vooralsnog zijn we zeer te spreken over deze techniek.”

Opleiding / werkervaring

  • 1990-1996: Opleiding tot chirurg in het Zuiderziekenhuis te Rotterdam en het EMC (voorheen Dijkzigt ZH) in Rotterdam
  • 1996-1998: Vervolgopleiding (CHIVO) Vaatchirurgie in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein.
  • 1998: Europees Vaatexamen (UEMS)
  • 1998-1999: Proctor (instruerend gastchirurg) door heel Europa voor de EVAR technieken.
  • 1999-heden: Vaatchirurg en algemeen chirurg in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht
BIG registratie: 79024367301

U bent nu hier

HomepageHet behandelteamVaatchirurgieR.P. (Rudolf) Tutein Nolthenius
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in